Back
Wernick Group Head Office Exterior

Wernick’s New Head Office

Project name: Wernick Head Office
Sector: Offices
Location: Wickford, Essex
Client name: Wernick Group
Supplied by: Wernick Buildings
Accommodation type: Double storey Swiftplan® modular building
Size: 24 modules – 1000sqm
Features: Double height entrance lobby, exposed CLT ceiling, glass balcony, porcelain tiled floor, open plan offices, canteen, toilets, lift, meeting rooms, PV panels, electric car charging points, Trespa external wall cladding and a Brise Soleil feature.

Requirement

The Wernick Group invested £3 million into its site in Wickford, home to a Wernick Buildings and Hire depot and the head office. The project aimed to modernise working space for staff – the buildings had changed very little since the site was first occupied in the 80s.

Wernick Buildings, based in South Wales, manufactured and supplied a new PMflex® building for the depot on one side of the estate.
Then, in the head office’s car park, they began the installation of the new head office building. This allowed staff to continue working in the old building while work took place over the road.

Wernick used the build as an opportunity to demonstrate the capabilities of the Swiftplan® modular system, as well as the speed, efficiency and sustainability of modular construction.

Solution

Using the Swiftplan® building system allowed Wernick Buildings’ in-house architectural team to push the limits of offsite construction.

The system allows for the addition of architectural features – in this case, Wernick incorporated a double-height steel structure which became the building’s distinctive glass lobby. Externally, the system allowed for the addition of Trespa external wall cladding a timber Brise Soleil feature.

Within the building, the open and light reception area leads into air-conditioned, open plan offices, glass-partitioned meeting rooms, an impressive board room, staff welfare facilities (including a shower) and a canteen with state-of-the-art catering facilities.

Choosing a modular building results in lower U-values, reducing heat loss and energy consumption. With the addition of photovoltaics (PV) panels on the roof, electric car charging points and nesting boxes for swifts the building achieved an EPC rating of ‘A’ and a BREEAM rating of excellent.

The project has completely transformed the working environment for staff, and visitors can see first-hand the possibilities of Wernick’s latest modular system.

Wernick’s Chairman, David Wernick commented: “We believe our Swiftplan® system will help change the perception that modular buildings are a temporary solution. The new offices show what can be achieved, and we welcome visitors to come and see this building for themselves.”

Gallery

To download or print a PDF of this case study, click here…