University of Birmingham Offices

Requirement

Architecturally designed and built completely to spec, the new three-storey, modular building on the University of Birmingham’s Edgbaston Campus is full of unique features.

New office space was required to accommodate University academics: overall growth and construction work elsewhere on campus meant that staff were temporarily displaced. Planning permission was granted for a new office block, but only for 3 and a half years.

Solution

The brief: the building needed to be temporary but not feel temporary, and it needed to be spacious, modern and light. Time was of the essence, but without compromise on finish.

Of the three companies asked to tender by the University, Wernick Buildings were selecting as the preferred tenderer based on a combination of cost, quality and programme. A Wernick Buildings’ modular system allowed the architects to customise the internal and external finishes while maintaining the budget and schedule.

A wide range of features were specified from the outset: from architectural features such as the large sections of glazing, feature banding and projecting window surrounds, down to the finishing touches of skirtings, window frames and doors. The resulting space is befitting to its prestigious surroundings and listed neighbouring buildings.

I often hear “it doesn’t feel like a modular building” – the extra touches have really made the space and feedback so far has been overwhelmingly positive from both staff and planning.

Kevin O’Flaherty
Senior Project Manager at University of Birmingham